Login

Register

Login

Register

Magazin

Povestea noastra

”Mama Nina” reprezintă un grup de oameni inimoși care prepară murături din legumele obținute cu precădere în fermele din renumitul bazin legumicol Slobozia-Moară – Lungulețu – Brezoaele, din sudul județului Dâmbovița. 

 În toamna aceluiași an, 2006, familia Popescu și-a mutat activitatea la Slobozia-Moară, unde a construită o nouă unitate de producție pe un teren pe care își propusese inițial să clădească o casă de vacanță. Motivul relocării producției din București la Slobozia Moară a fost unul simplu: localitatea face parte dintr-un areal legumicol renumit în țară pentru culturile de legume în câmp, în special varza fiind de cea mai bună calitate.

       Prima unitate de producție a ocupat o suprafață de 1000 mp, aici fiind aduse primele tancuri de fermentare, cu o capacitate totală de 66 tone. Totodată, în spațiul respectiv au fost montate filtrele sanitare, a fost amenajat depozitul de amabalaje, depozitul de materii prime, cel de produse finite și secția de ambalare. Începând din 2007, producția a fost mutată complet și definitiv la Slobozia Moară și au fost angajați primii lucrători, oameni din localitate care  formează în prezent nucleul de bază al echipei.

       Doi ani mai târziu, în 2009, ca efect al cererii tot mai mari de murături produse în fabrica de la Slobozia Moară, a fost construită o nouă capacitate de fermentare, pentru castraveţi şi gogonele.

       În 2011 au fost date în folosință cele mai mari rezervoare de fermentare  a verzei, din regiune, cu o capacitate suficientă pentru a oferi circa 400.00 ? de tone de varză murată în fiecare an.

       În 2012, după un incendiu care spre sfârșitul anului a distrus cea mai mare parte din spațiile de depozitare și ambalare, activitatea a fost reorganizată în spațiile care nu au fost afectate de flăcări, în același timp fiind demarate lucările de reconstruire a unității.

      În primăvara anului 2013 a fost dată în folosință noua construcție, cu spații de birouri extinse, deoarece activitatea impunea creșterea numerică a personalului administrativ.

      În luna august a anului 2013 a fost pornită construirea unei noi hale de fermentare, în care au fost montat noi bazine de fermentare, cu o capacitate totală de 900 tone, pentru producția de varză murată și castraveți murați.

      În 2015 a fost adăugat un nou depozit, cu o suprafață de 300 mp, necesar pentru conservarea ardeilor și a salatelor de iarnă.

      În 2017 a fost demarată acțiunea de obținere a fondurilor europene oferite prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală ( PNDR ). În luna septembrie a fost depus dosarul de solicitare, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al viitoarei secții de producție, situate în aceeași loclaitate.

     În anul 2018, în prejma sărbătorii Floriilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR ) a dat anunțul de acceptare la finanțare a proiectului, obținându-se o cofinanțare de 50% din investiția totală.

   După ce au fost parcurse toate etapele, conform rigorilor sistemului birocratic , în luna februarie a anului 2019 au început lucrările de construire a noii fabrici din Slobozia Moară.

   În luna decembrie a aceluiași an, înaintea sărbătorii Crăciunului, a fost data în folosință noua capacitate de producție, capacitatea bazinelor de fementare fiind mărită la 1200 tone varză murată/an. Totodată, a fost inaugurată o linie pentru a fi îmbuteliată zeama de varză, un produs tradițional care, desi este extrem de popular, odată cu epoca modernă a fost dat uitării.

   ”Mama Nina” este reprezentată de un grup de 42 de oameni, cei mai mulți dintre ei fiind locuitori ai comunei Slobozia Moară și ai comunelor învecinate, Lungulețu și Brezoaele.